Zelfkennis is de sleutel ...                                                              ...tot persoonlijke groei!

Hoeveel weet jij van je jezelf? Weet jij hoe je psyche werkt? De meeste van ons zijn druk met werken. Als er nog vrije tijd is, dan is er tijd voor hobby's en mooie reizen. Maar hoe vaak kijk je naar binnen? Naar jezelf? Hoe gaat het met jou en wat gebeurt er allemaal in jou? Een echte persoonlijke ontwikkeling, waarbij je jezelf beter leert kennen, is pas echt spannend!


2e levensfase

De 1e levensfase van een mens is meestal gericht op het vinden van een plek in de maatschappij: studie, baan, partner, eventueel kinderen. De 2e levensfase dient zich aan als je jezelf gaat afvragen "Is dit het nu?". Zien de komende 20 jaar van je werkende leven er ook nog zo uit? Past, datgene wat je doet, eigenlijk wel het beste bij je? Worden je talenten voldoende aangesproken? Draag jij op deze wijze je steentje het beste bij aan de maatschappij of zou dat op een andere plaats, op een andere wijze beter kunnen? Je bent niet de enige, die deze vragen stelt. Het is een eeuwenoud vraagstuk, die hoort bij het individuatieproces, zoals deze o.a. door C.G. Jung is beschreven, maar al stamt ver voor het jaar 0. Wat je nodig hebt is zelfkennis om jezelf te kunnen ontwikkelen tot wie je werkelijk bent. 


Integreren tot een geheel

In ons onbewustzijn liggen vele geheimen verscholen, zoals bijvoorbeeld verdrongen zaken, daar ooit weggestopt omdat we daar bang voor waren of dat het pijn deed. Echter daar liggen ook onze talenten verstopt. Hetgeen nu onbewust is, kan naar het bewuste gebracht worden, en geïntegreerd worden in het bewustzijn, zodat je hier geen last meer van hebt. Sterker nog, je wordt als het ware "gegrond", komt in je kracht te staan, waardoor we gelukkiger mensen kunnen worden en als gevolg daarvan ook een gelukkiger maatschappij.  Een enkeling lukt het misschien om volledig tot heelheid te komen, maar de ontdekkingsreis brengt je al zoveel positieve dingen. Het geeft je kracht en vertrouwen om bewust richting te geven aan je leven. Je bent bezield en leeft conform je innerlijke overtuiging.